Vybíráme RC plachetnici

 

Je velmi nesnadné, v dnešní bohaté nabídce hotových nebo téměř hotových modelů, najít ten „svůj“. Zájemce volí nejen mezi různými kategoriemi modelů (letadla,auta,vrtulníky,železnice,koptéry,lodě atd.),  ale když zvolí např. modely lodí, i mezi nimi má na výběr podle způsobu pohonu modelů (spalovací nebo elektromotor či plachetnice),nebo podle náročnosti stavby(hotový model nebo stavebnice či vlastní návrh a výroba modelu nebo dokonce makety).

Já jsem si vybral modely lodí, nejprve jsem sestavoval modely z dostupných stavebnic IGRA (Scheveningen 3, Flying Dutchman a některé další). Po tomto prvním období jsem řadu dalších let nemodelařil,ale hotové modely jsou dosud zachovány i přes dvojí stěhování. Mé druhé modelářské období přišlo někdy po „čtyřicítce“. Postavil jsem dva modely v měřítku 1:100, nejsou to makety,snad ani polomakety,ale vzhledově dost připomínají své vzory – moderní německou korvetu K130 a druhoválečný německý Scharnhorst (délka 2,37 m!). Ty jsou víceméně dokončené a vyzkoušené na vodě. Z tohoto období mám rozestavěnou ještě italskou letadlovou loď Giuseppe Garibaldi,opět 1:100,stavba pokračuje pomalu dál,ale nyní,“před důchodem“, jsem se zaměřil na rychlíky se „střídavým“ elektromotorem,ale zejména na plachetnice.

Na mém příkladu je vidět,jak se může specializace modeláře s věkem měnit,vliv má jistě i zaměření podobně „chycených“ kolegů i proměny prostředí,stěhování a pod.. Bývají i období bez modelů.

Budoucí modelář by měl, ještě před pořízením prvního modelu posoudit své možnosti a perspektivu  provozování modelu. Bydlí-li u vody, může stavět i lodě, je-li blízko letiště, je vhodné „dělat“ letadla, pokud je blízko bydliště asfaltová plocha je vhodné zvolit modely aut a podobně. Hledání vhodného prostředí, až když je model hotov a „není kde“, je někdy náročnější než sama stavba modelu.

Další čtyři odstavce jsem si s mírnými úpravami „vypůjčil“ z www.rcplachetnicebrno.cz, protože se s nimi zcela ztotožňuji a není k nim co dodat! Snad jen to, že sice jde o „plachetničkáře“, ale platí to pro všechny modelářské kategorie.

První rozhodnutí, které je potřeba učinit je, zda chcete jezdit sami, nebo si s někým poměřit síly. Jezdit sám je sice také pěkné, ale časem omrzí. Takže, pokud jste se rozhodli pro společné ježdění, pokračujte dále ve čtení.

Předtím, než si plachetnici/model pořídíte, zjistěte si, zda v okolí Vašeho bydliště již někdo s plachetnicemi jezdí, navštivte nějakou jejich akci a plachetnici si vyzkoušejte a v případě spokojenosti si kupte(nebo postavte, dovolují-li to pravidla) loď/model stejné třídy. Jinak se Vám může stát, že si za nemalé peníze pořídíte loď a potom zjistíte, že se v okolí  jezdí s něčím úplně jiným. 

Dalším faktorem, který je třeba zvážit je, zda stačí si rekreačně zazávodit, nebo chci mít možnost účasti na mezinárodních závodech. Lodních tříd je spousta, ale jen několik je jich v naší republice rozšířeno. Další problém je, že počet aktivních "jachtařů" v daných třídách není příliš velký. Rozhodně doporučujeme vybrat loď z níže uvedených kategorií, aby se již tak slabá populace rychlostních RC plachetnic dále netříštila. U každé lodní třídy uvádíme odkaz na jejich internetové stránky, zde se můžete dočíst více o dané kategorii a udělat si obrázek o tom, jak často, kde a kolik lidí v dané kategorii jezdí.

Další řádky budou již patřit jen kategoriím rychlostních plachetnic, kterým jsem propadl v posledním období.

Lodě ze skupiny RC plachetnic se dělí na třídy ONE DESIGN, což jsou třídy lodí, kde všichni jezdí se stejnou lodí od jednoho výrobce a nejsou zde povoleny žádné úpravy. Výsledek závodu je tak závislý pouze na schopnostech "jachtaře". Další skupina – DEVELOP, jsou třídy, kde jsou daná stavební pravidla  a v rámci těchto pravidel si můžete postavit jakoukoli loď. Tato třída je daleko rozmanitější, co se lodí týče. Výsledek závodu je však závislý nejenom na schopnostech "jachtaře", ale také na kvalitě lodi.

Předchozí text se týká všech modelářů, neorganizovaných i organizovaných - ti jsou u nás sdruženi v:

 

Lodní modeláři sekce M

Skupina lodních modelářů je organizovaná pod hlavičkou SVAZ MODELÁŘŮ ČR (SMČR). Lodní modeláři sekce M staví dálkově řízené modely. Modely ve většině kategorií jsou poháněné elektromotorem (F1E, F3E, ECO, MONO, HYDRO, FSRE).

Mezinárodní organizací sdružující lodní modeláře je NAVIGA, která také vydává mezinárodně platná pravidla pro konání soutěží a přiděluje organizátorům mandát pro konání Evropských a světových šampionátů.
V době založení bylo stanoveno schema rozdělení jednotlivých,tehdy známých druhů lodního modelářství takto:

  • A/B – Upoutané rychlostní modely člunů
  • C – Věrné modely skutečných lodí – maket - pouze pro stavební zkoušku
  • D – modely plachetních lodí (volně plovoucích – dnes již zcela mrtvá)
  • E – Modely se strojním pohonem a mechanickým řízením vč.maket

Když se objevila možnost dálkového řízení RC soupravami, bylo přidáno označení

  • F – Modely dálkově bezdrátově ovládané tedy RC

Z nich byla po několika letech vyčleněna skupina odlišná od běžných lodí a člunů a vzniklo

  • S – Dálkově ovládané plachetnice (S – asiz německého segel,nebo anglického sail)

Od té doby, po víc jak 30 let se na tomto schématu nic nezměnilo, jen zcela zanikla kategorie D, a vznikala řada nových tříd, tak jak jde dopředu technický vývoj. A tak pomalu, ale jistě se označovaly nově vznikající soutěžní třídy a kategorie. Vyčlenila se

  • kategorie M – RC motorové modely

Z ní se vyčlenila

  • kategorie NS – jako RC plovoucí makety

A vzhledem k velkému a rychlému rozmachu společných závodů modelů se spalovacími motory vznikla kategorie

  • FSR - RC modely se spalovacími motory. 

Dnes existuje několik organizací sdružujících lodní modeláře, již zmíněná NAVIGA, AMYA (v USA) a ve světě nejrozšířenější - ISAF, která sdružuje “velké jachtaře i rychlostní modely RC plachetnic.V Evropě však převažuje stale vliv organizace Naviga, ve které je také:

·         Skupina NSS :

 

·         Třída : NSS-A – modely plachetnic s bermudským oplachtěním

·                     NSS-B – modely plachetnic s gaflovým či lugrovým oplachtěním

·                     NSS-C – modely plachetnic s příčnými plachtami (ráhnovými)

·                     NSS-D – modely plachetnic s více trupy či se zvláštním pohonem

·         Kategorie S : Modely plachetnic

 

·         Třída : F5-M – Marbelhead

·                     F5-10 – Tenrater

·                     F5-E – metrové lodě (IOM)

·                     Micro Magic –  plachetnice – zatím jen národní pravidla

 

 

Řada modelářů, i neorganizovaných se také účastní nemistrovských soutěží Moravského poháru  kde se využívá poněkud volnějších pravidel. Organizátoři MP také reagují rychleji než SMČR na vývoj zdrojů, motorů apod. a vyhlašují upravená pravidla pro jednotlivé soutěžní kategorie. V rámci Moravského poháru je pravidelně pořádána soutěž nejmenších plachetnic v kategorii:

Footy


Třída plachetnic, jejichž pravidla v originálním znění v angličtině jsou Footy rules 2009 https://www.moravskypohar.cz/sites/default/files/pdf.gifa jejich český překlad je Pravidla Footy CZ https://www.moravskypohar.cz/sites/default/files/pdf.gifVíce v sekci určené  FOOTY.

V poslední době jsme si pořídili několik plachetnic a objevili kouzlo pohonu větrem. Proto je následující text zaměřen na RC modely plachetnic.

V dalším textu popíšu lodní třídy modelů plachetnic, se kterými chodíme na vodu ve Znojmě a můžeme s nimi setkat na i jiných našich vodních plochách, či rozšířených v Evropě.

 

První, nejmenší třídou je FOOTY - DEVELOP

 

Odkaz na originální pravidla v angličtině je na www.rcsailing.net. Plachetnice je omezena velikostí a to tak, že model se musí vejít do krabice o rozměru 305×305×153 mm. Ze základního obrysu krabice může vystupovat kormidlo, slepé ráhno a čelen. Kormidlo může vystupovat ze základního obrysu krabice maximálně o 51 mm. Další omezení spočívá v průměru stěžně a ráhna, slepého ráhna a čelenu, kde rozměr je stanoven na maximálně 6,3 mm. Napájení může být maximálně 4-mi články AA(4x1,2V) a model musí být ovládán maximálně dvěma kanály. Na plachtě musí být zřetelný symbol chodidla a číslo o velikosti 50-55 mm s odstupem 30 mm min. mezi pravou a levou stranou.

délka (mm):

max. 305

šířka (mm):

105

výška (mm):

800

hmotnost (g):

250

ovládané funkce:

kormidlo, plachty

poznámka:

Ovládání dvěma i třemi servy–jedno na kormidle, kosatka i vratiplachta mají vlastní servo. Tak lze ovládat pomocí mixu na vysílači i obě plachty společně jen dvěma povolenými kanály.

Lodí této třídy je v ČR několik desítek, v Evropě stovky, je pro ni pořádáno mnoho závodů, u nás např. MiČR, i v rámci Moravského poháru. Výhodou je možnost vlastní stavby (develop).

Další třídou podle velikosti jsou plachetnice  MICRO MAGIC - ONE DESIGN

Závodní model plachetnice, jejíž obliba v Evropě neustále stoupá, se rozšířila i v ČR. Třída je určena pro ty, jimž se sice závodní RC jachting líbí, ale FOOTY jsou moc malé a např. „metrovky“ moc velké. Rychlost tohoto modelu je velmi dobrá a riziko zničení je minimální. Přestože rozměry modelu jsou ještě poměrně malé, jeho chování na vodě a ovládání se již mnoho neliší od velkých závodních RC modelů plachetnic.

V neposlední řadě tento model může být odrazovým můstkem pro pozdější přestup do jiných, vyšších tříd, např. IOM.

Délka [mm]                         535

Šířka [mm]                           180

Výška stěžně[mm]              760

Výška [mm]                         980

Plocha plachet [dm2]         14.5

Hmotnost [g]                       980(Carbon), 850(Racing)

 

Seriál soutěží MMCup se nejezdí jen v České republice, ale i v sousedních zemích - Německu, Polsku, Rakousku, ale například i Holandsku a Maďarsku. V současné době je to v Evropě asi nejrozšířenější třída závodních plachetnic.

Určitou nevýhodou je, že jde o ONE DESIGN třídu, z toho vyplývá, že do oficiálních soutěží je připuštěn jen originální model stavebnice Graupner, jejíž cena se pohybuje v rozmezí 3.479,-(Carbon) až 6.591,-(Racing) Kč. Navíc nebývá vždy dostupná. Tuning je možný, ale opět jen z originálních dílů Graupner.(Uvedené ceny jsou nejnižší jaké jsem našel!)

Pro zprovoznění modelu budete potřebovat např. 6-kanálový? vysílač Graupner HOTT (přijímač HOTT GR-12 Obj. č. 33506 je již součástí modelu, samostatně stojí okolo 1.300,-Kč), pohonnou baterii, nabíječ a 4 ks AA baterií.

             https://www.aamobilmarket.cz/store/watermark.asp?image=/shops/6010/images-goods/plachetnice_321_2.jpg          https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/598648_288313477949309_1891007357_n.jpg?oh=7b9d6315639722c46b5bc74646e95e48&oe=568C1BF6Doporučené příslušenství - Plachetnice MICRO MAGIC racing "Carbon Edition" - stavebnice

https://www.promodels.cz/_obchody/promodels.shop5.cz/prilohy/104/mx-12-2-4ghz-hott-rc-souprava-0.jpg

                                 MX-12 2,4GHz HOTT RC souprava
                              P:33112

       5 511,- CZK

 

                               Náhradní díly - Plachetnice MICRO MAGIC racing "Carbon Edition" - stavebnice

https://www.promodels.cz/_obchody/promodels.shop5.cz/prilohy/99/zavazi-pro-micro-magic-0.jpg

Závaží pro MICRO MAGIC
P:2014.4

597,- CZK

https://www.promodels.cz/_obchody/promodels.shop5.cz/prilohy/100/prijimacova-sada-4-600-2-3aa-nimh-placka-0.jpg

Přijímačová sada 4/600 2/3AA NiMH - placka
P:2585

367,- CZK

https://www.promodels.cz/_obchody/promodels.shop5.cz/prilohy/99/kyl-a-vymezovaci-vlozky-pro-micro-magic-0.jpg

Kýl a vymezovací vložky pro MICRO MAGIC
P:2014.2

1 011,- CZK

https://www.promodels.cz/_obchody/promodels.shop5.cz/prilohy/116/servo-c-261-volne-lozene-0.jpg

Servo C 261, volně ložené
P:5125.LOSE

579,- CZK

https://www.promodels.cz/_obchody/promodels.shop5.cz/prilohy/99/kormidlo-nahrada-za-2114.3-0.jpg

Kormidlo (náhrada za 2114.3)
P:2014.3

367,- CZK

https://www.promodels.cz/_obchody/promodels.shop5.cz/prilohy/108/graupner-c-5077-bb-servo-volne-lozene-0.jpg

GRAUPNER - C 5077 BB servo, volně ložené
P:4103.LOSE

551,- CZK

Cely sortiment prodává na přiklad firma www.autodily-novotny.cz

 

 

O něco větší než MM je plachetnice kategorie RG-65 - DEVELOP

     RG-65 je kategorie, kde je dána délka trupu 650 mm (jednotrupová plachetnice), na špici trupu musí být měkký nárazník o síle 5 mm - nárazník se nepočítá do délky trupu, proto celkově může mít trup 655 mm. Dalším stavebním pravidlem je plocha plachet 0,225 m2, a nakonec výška stěžně nad palubou max. 110 cm. Pohon je výlučně pomocí plachet. Pouze dvě řízené funkce (2 serva). Konkávy? max 3 mm. Ve stavu „úplně přitaženo“ nic nesmí přečnívat přes trup. Jedno kormidlo bez křidélek a stabilizátorů, totéž platí pro kýl. To jsou téměř celá stavební pravidla. Šířka trupu je jen 85 mm a celková výška 1360 mm.

                     Obvyklá hmotnost lodi připravené k soutěžní jízdě  bývá  pod 1 kg.

V současné době se tato kategorie soutěžně v ČR nejezdí, nejbližší závody se jezdí na   Slovensku a to v blízkosti Bratislavy a Piešťan, takže zejména z Moravy je to kousek….

Cenově je tato kategorie celkem nenáročná. Trup lze postavit poměrně kvalitně z balzy, kování je také nenáročné. Ceny firemních plachet se pohybují okolo 1 tisíce korun, nebo si můžete zhotovit vlastní. Dále jsou v trupu dvě serva. Ovládáno je kormidlo a plachty.

Pro zprovoznění modelu budete potřebovat alespoň 5-kanálovou? RC soupravu, pohonnou baterii, nabíječ a 4 ks AA baterií. Já jsem si vystačil až dosud s 2-kanálovou RC soupravou!

Pokud lodě koupíte, všechny komponenty jsou vyrobeny z vakuově tvarovaného ABS a obráběny na CNC. Kýl a kormidlo jsou vyztuženy skelnými vlákny.


Stavebnice RG 65 Dragon (dole) je v jedné krabici i s vysílačem 2.4 GHz. Dokoupíte osm článků AA, chvilku montujete a můžete jít nejen jezdit, ale i závodit. Takto vypadá RG65 Dragon za 5.400,-Kč

                                  Nebo si objednáte jen sadu žeber a postavíte si svoji RG65/I

                                 Nebo si objednáte jen sadu žeber a postavíte si svoji RG65/II

                   https://www.eskozlin.cz/rg04.jpg

         Vše na adrese www.eskozlin.cz (nevím, zda jde o cenu s/bez DPH, ale je s vysílačem 2.4 GHz! 

 Stejná stavebnice/téměř hotová/ je na www.rcpark.cz   (vč. vysílače 2,4GHz za 4.221,-Kč vč.DPH!)

 Jiná stavebnice z jiného e-shopu , a  bez vysílače je za cenu  7.075,- Kč!( vč.DPH)  - Pozor při nákupu!

Plachetnice RG 65 – stavebnice           www.rcshop.eu            cena: 7 075 Kč

   

Výrobce:

Graupner/SJ

   

Téměř sestavený model závodní plachetnice o délce 655 mm. Neobsahuje RC soupravu.

Model plachetnice třídy RG65 lze dokončit v několika jednoduchých krocích. Kompaktní velikost umožňuje snadnou přepravu. Ovládáno je kormidlo a plachta.

Pro zprovoznění modelu budete potřebovat alespoň 5-kanálovou? RC soupravu, pohonnou baterii, nabíječ a 4 ks AA baterií.

Délka [mm]

655

Šířka [mm]

85

Výška [mm]

1360

 Dále je uveden článek účastníka letošní (2015) regaty RG-65 na Slovensku

     Comorra cup - RG-65, Komárno 2015

     Dne 18. 6. 2015 se v Komárně jela soutěž lodních modelů plachetnic kategorie RG-65 open class. Jelo se na slepém rameni řeky Váhu. Na břehu se nakonec sjelo celkem 28 lodivodů z Maďarska, Slovenska a za ČR Jiří Munclinger (CZE 03).

      Je faktem, že jsem původně nechtěl na závod jet, Ale žena nakonec řekla, že pojede se mnou, že se na Slovensku zdržíme. Jozef Jankovič mě bez mého souhlasu přihlásil, tak jsem nakonec vyrazil směr Komárno.

     Jako obvykle jsem se před závody poměrně brzy vzbudil, byla jedna hodina, odjezd jsem naplánoval na 4 ráno. Nakonec jsme vyjeli ve 4,30 hod, žena se nějak zasekla... . Cesta ubíhala dobře bez zádrhelů, a po ujetí 260-ti km jsme v 9 hodin  byli na místě. Na Slovensku mají snad nějaké školy na umístění závodů. Opět překrásné prostředí!!! Mrtvé rameno Váhu skýtalo fantastické prostředí. Pohled na oblohu sliboval, že by předpověď 36 st. nemusela vyjít, ale byl to velký omyl. Oskar od 9,30 hod svítil celý den a nenechal nikoho na omylu, že by nás nesmažil.

     Se ženou jsme neměli žádný slunečník, a tak nám Podhorní nabídli azyl pod jejich přístřeškem, za což jim moc a moc děkujeme.

     No a závod???  Měl jsem strach z porozumění mezi mnou a Maďarskými kolegy, který se ukázal jako lichý. Celkem rychle jsem se naučil slyšet na něco jako CZEK HAROM. Maďaři jezdí striktně podle pravidel, dodržují je, obraty dělají včas, takže není žádný problém. Já si dával velký pozor na pravobok, a návětrnou stranu a s tím jsem vyšel, a nikoho neohrozil. Máme se co učit!!! Navíc na závod dohlížel perfektní a neomylný rozhodčí (takového mít v Olomouci). Nutno podotknout, že moc práce neměl. Pro úplnost, startovní procedura byla maďarsko/německá a ještě Jožo Jankovič překládal do slovenštiny.

     Povětrnostní podmínky - spíše nevítr byl skoro celý den, jízdy se rušily, vítr měl holt ten den  dovolenou. Tak se nakonec odjely za celý den 3 soutěžní jízdy. Málo, je to škoda, ale větru neporučíš. Je faktem, že se jelo na dvě skupiny (takže se odjelo celkem 6 jízd). Mě osobně se sice líbí jiný systém, ale každopádně i tento systém hodnocení a rozdělení do skupin se nakonec ukázal zajímavý. A pořadatel rozhodl, a přes to nejede vlak!!! Nekritizuji, jen konstatuji.  Co bylo horší, že ve vodě byly rostliny, a dost lodí chytilo na kýl nebo kormidlo nějakou tu travinu a při odjetí jen 3 jízd se nedalo tuto smolnou jízdu škrtnout. Nicméně, závod se mě líbil, určitě jsem poznal něco nového. No a po závodě jsem poznal Komárno, které mě velmi mile překvapilo.

Fotky, co jsem nafotil jsou zde: munda1.rajce.idnes.cz/RG-65,_Komarno-Comooracup_2015

Příští rok v Komárně nashledanou, neboť příprava závodu, organizace a rozhodčí byli na jedničku :-)

Díky všem pořadatelům za perfektní přípravu závodu!

                                                                                               Jiří Munclinger, KLoM Olomouc

 

Victoria  - ONE DESIGN      Pořizovací cena nové lodě  - od 2650 Kč

Plachetnice/plastovka,jako např. Micro Magic od firmy Thunder Tiger, délka 779 mm, výška stěžně 1086 mm. Velice oblíbená loď v USA . V ČR se zatím nepodařilo najít dostatek "jachtařů". V Brně jsou aktivní čtyři tyto lodě (celkem snad až 8), ve Znojmě jsou 2, výhledově 4 a na Vysočině 1 (s tím by se např. v Blučině, nebo Olomouci nějaký přidružený závod mohl udělat)

V této kategorii lodí se zatím v Česku nepořádají oficiální regaty, neoficiální - pro zábavu v Blučině a v Popůvkách (u Brna).

                 Hotových plachetnic této velikosti je na trhu celá řada, Victoria je však také třídová,bohužel v ČR     dosud „neobjevená“. Přitom představuje spolu s RG-65 ideální mezistupeň mezi miniplachetnicemi Footy nebo Micro Magic a IOM (nebo dalšími metrovkami), popřípadě ještě většími modely. Velkou výhodou třídy Victoria je její jednoduchost a zejména cena. Základem je levná stavebnice, drobná vylepšení jsou možná!

 IOM - DEVELOP

Třída IOM (International One Metre) je třída plachetnic o max. délce 1 metr. Vznikla patrně převzetím pravidel třídy US1M (US One Meter). Svojí velikostí, vybavením, postupem stavby, ... je docela vhodná pro závodníky i pro začínající modeláře, pokud jsou alespoň trochu zruční.

Vše o stavbě a pravidlech této třídy na:  https://www.iomclass.org/class-rules/

§  stavební pravidla plachetnice podle ISAF jsou ke stažení na:

https://www.rc-sailing.cz/IOM_CR_2007v1.htm   

§  Délka trupu je maximálně 1000 mm, celkovou výšku odhaduji na 2200 mm. Velkou výhodou této třídy je, že také splňuje pravidla pro F5-E, takže se s IOM lodí můžete zúčastnit závodů pro F5-E lodě. Je to jedna z nejrozšířenějších tříd v ČR. Jezdí se v Kolíně, Olomouci a od sezóny 2012 v Brně. S touto lodí se jezdí oficiální  regaty v Hradci Králové, Olomouci a v Kolíně.

§  Pořizovací cena nové lodě - od 15.000Kč ve formě stavebnice, špičkové závodní lodě používané na MS stojí okolo 40.000 Kč, bazarové lodě od 10.000 Kč  

                                hpim0183.jpg

One Metre (IOM) is 1000 mm long, the mast is about 1600 mm high, and the depth of the keel is 420 mm. The minimum weight is 4 kg.

 

F5-E  - DEVELOP                     Kategorie F skupina 5 třída E (Einmeterboot )

§  Plachetnice podle stavebních pravidel NAVIGA

§  Vše o stavbě a pravidlech této třídy na:  https://www.onemetre.net/

§  https://www.svazmodelaru.cz/odbornosti/klom/s.php      Délka trupu je maximálně 1000 mm, celkovou výšku odhaduji na 2200 mm.   Aktivní "jachtaři" o kterých mám informace jsou v Olomouci a jeden v Č. Třebové. S touto lodí se pořádají v Česku oficiální i mezinárodní regaty v Kolíně a v Olomouci pod záštitou mezinárodní asociace NAVIGA.

§  Pořizovací cena nové lodě - od https://www.klom-admiral.cz/it_stavebnice  ?? Kč  BAZAROVÉ lodě od 3000 Kč  

                                              leda.jpg (7783 bytes) Léda

 

F5-Marblehead     Kategorie F skupina 5 třída M (Marblehead ) - ONE DESIGN

§  Délka trupu je 128 cm. Pravidla třídy Marblehead jsou zde:
https://www.radiosailing.org/main/documents/m.htm .

§  nebo zde: https://theamya.org/boats/marblehead/

§  V součastné době je v ČR 5 špičkových lodí, celkem asi 15 - 20.

§  E -stránky aktivních modelářů: https://www.rc-sailing.cz/

§  Cena nové lodi 100.000 -175.000 Kč dle výrobce a kvality.

    Marblehead is bigger as IOM , ca 1300 mm length, 500-600 mm depth, and weighs 5-6 kg.

 

                                            Click on photo for larger photo

Ten Rater            Kategorie F skupina 5  třída 10 ( Tenrater ) - DEVELOP          

§   Pravidla třídy Ten Rater jsou zde:
 https://www.radiosailing.org/main/documents/10r.htm , nebo https://theamya.org/boats/10rater/

§  10R je nejvolnější třída z hlediska předpisů. Můžete tam jezdit s jakou lodí chcete, jen musíte dodržet velikost plachet.  V součastné době jsou v ČR 2 špičkové lodě, celkem možná 5 -10.   

§   E -stránky aktivních modelářů: https://www.rc-sailing.cz/

§  Cena nové lodi 100.000 -175.000 Kč dle výrobce a kvality.

                                            Click for larger photo!

K1.9  - ONE DESIGN

 

§  Největší RC rychlostní plachetnice v ČR, svými jízdními vlastnostmi je nejvíce podobá velkým plachetnicím. 

§  Délka trupu je 1900 mm, celková výška je přibližně 2500 mm.  Lodí je v ČR 13, z toho 4 v Brně. S touto lodí se pořádají pouze neoficiální regaty - pro zábavu v Brně, v Lanškrouně a na okolních vodách.

§  E -stránky aktivních modelářů: https://www.rcsail19.cz

§  Pořizovací cena nové lodě  - od 8680 Kč ve formě stavebnice

 

         Pravidla pro výše uvedenou třídu najdete na: https://www.klom.cz/info/pravidla/

Základní údaje:

         celková délka………………….1,90 m

         maximální šířka……………….0,38 m

         délka vodorysky……………….1,40 m

         délka stěžně……………………2,15 m

         ponor…………………………. 0,36 m

         plocha plachet…………………0,90 m2

         celková váha………………….18,50 kg

         váha kýlu……………………. 12,00 kg

 

      Trup

         Základem je laminátová skořepina obšívky zhotovená ve formě. Do skořepiny se přilepí překližková žebra, výztuhy a přišroubují kladky a průvlaky. Pak se přilepí překližková paluba, ve které jsou dva montážní otvory pro instalaci potřebné elektroniky k ovládání lodě a k upevnění kormidla.

Váha dokončeného trupu je cca 5 kg.

https://rcsail19.webnode.cz/_files/200000005-865b38754e/trup.jpg

 

      Kýl

         Je to litinový odlitek, který po je povrchové úpravě na pevno přišroubován k trupu lodě dvěma šrouby. Váha kýlu je 12- 12,5 kg. Existuje však také možnost zvolit řešení, že kýl je možno při transportu lodě a jejího uložení od trupu oddělit.

 

       Stěžeň a příslušenství

        Základem je duralová trubka,do které jsou zabudovány nerezové salingy a nerezové vanty. Součástí stěžně jsou dvě vratiráhna,které také vychází z duralové trubky a slouží k ovládání hlavní plachty a kosatky. Délka stěžně je 2,1 m

 https://rcsail19.webnode.cz/_files/200000004-44b4445aeb/na%20suchu.jpg

         Plachty

        Sada obsahuje kosatku a hlavní plachtu. Plachty jsou rozhodující díl, který musí zaručit výborné jízdní vlastnosti, proto si plachty dovážíme z Holandska přímo od výrobce třídy „K“. Jsou vyrobeny z kvalitního dacronu. Jednotlivé bány jsou vyřezány na řezacím plotru a pak sešity. Tím je zaručeno, že všechny plachty jsou naprosto shodné. Tato sada se používá při slabém i silném větru pouze před jízdou je možno změnit trim plachet podle síly větru.

Plocha plachet se blíží 1 m2. Pro oficiální závody jsou přípustné jen originální plachty holandského výrobce!

 

           Ovládání lodě

        K ovládání stačí běžná dvoukanálová modelářská vysílačka. Jedním kanálem se ovládají obě plachty současně (v trupu je umístěn naviják s kroutícím momentem 13,2 kg/cm - používáme Hitec HS-785 HB) a druhým se ovládá kormidlo (běžné servo). K napájení slouží 6 V gelový olověný akumulátor o kapacitě 3,4 Ah.

https://rcsail19.webnode.cz/_files/200000020-05b7606b14/k_klasse_130.gif                           Vnitřní uspořádání

     

                                  Přeprava

          U dosud vyrobených lodí je kýl připevněn k trupu a není možné jej pro uložení a přepravu demontovat. Je již ale postavena také jedna loď, kde je pro snadnou přepravu možno demontovat kýl i kormidlo. Pokud je osobní auto, které je používáno pro přepravu běžné velikosti, přeprava nečiní problémy (i s namontovaným kýlem). Během přepravy a uložení zůstává hlavní plachta upevněna na stěžni a kosatka je svinuta a přichycena na trup.

 

Dále uvádím výběr stavebnic nebo hotových modelů z nabídky našich e-shopů a modelářských prodejen, zase od nejmenších k větším.

 

DUMAS Sailboat plachetnice 305mm                     Cena s DPH:367 Kč

https://www.rcmodelymipa.cz/sailboat-plachetnice-305mm - není skladem

     Stavebnice volně plovoucí plachetnice o délce 305 pro začátečníky, lze doplnit RC ovládání. V rozsypu, předseknuté, překližkové, mahagonové, balsové a bukové díly, dacronová plachta a drobné příslušenství. Ideální jako první "dřevěná" loď. Lze použít jako první, začátečnický model Footy.

Pelikan Joysway   RC Plachetnice - Caribbean 2,4GHz  –  od  1. 371,- Kč vč. DPH

RTR set elegantní malé plachetnice třídy Footy, s dvoukanálovou RC soupravou 2,4GHz pro začátečníky. Model má plastový trup, ovládané plachty a kormidlo a je 100% připraven k plavbě.

                     https://www.mall.cz/rc-modely-lode-cluny/joysway-rc-plachetnice-caribbean-rtr-24ghz

Následuje skupina hotových, nebo téměř hotových RC plachetnic o délce 465 - 515mm, které jsou hojně zastoupeny v nabídce e-shopů, vybírám opět jen několik:

Joysway Orion plachetnice 2,4GHz RTR           Cena s DPH:2.659,- Kč

https://www.rcmodelymipa.cz/orion

 

Délka [mm]

465

Šířka [mm]

150

Výška [mm]

920

Výška stěžně [mm]

637

Plocha plachet [dm2]

11.2

Plocha kosatky [dm2]

3.8

Plocha vratiplachty [dm2]

7.4

Hmotnost [g]

950

              https://www.rcmodelymipa.cz/files/pictures/6/e/3/b/0/e/4/9/e/b/_800x600/6e3b0e49eb_b_0.jpg       https://www.rcmodelymipa.cz/files/pictures/8/c/a/a/0/6/7/c/c/b/_800x600/8caa067ccb_b_5.jpg

RC set obsahuje: hotový model plachetnice s osazenou palubní elektronikou, dvoukanálový vysílač 2,4GHz, který je vybaven trimy a přepínači smyslu výchylek, stojánek a návod k obsluze.

Trup lodi je plastový. Stožár je z uhlíkové trubky, ráhna jsou plastová, plachty jsou vyrobeny z pevné syntetické tkaniny odolné proti roztržení, cípy plachet jsou zesíleny nalepenou druhou vrstvou tkaniny. Příprava k plavbě zahrnuje namontování kýlu se zátěží a kormidla, nabití a vložení akumulátorů. Palubní elektroniku napájejí čtyři tužkové akumulátory, např. RAY Long 2000 mAh nebo Sanyo Eneloop 2000 mAh.

 

Graupner/SJ University Club plachetnice 515mm, RC set 2,4GHz

https://www.rcmodelymipa.cz/orion                                                       Cena s DPH:3.395,- Kč

Trup lodi je plastový, stožár je z uhlíkové trubky, ráhna jsou plastová, plachty jsou vyrobeny z pevné syntetické tkaniny (Dacronu) odolné proti roztržení, cípy plachet jsou zesíleny nalepenou druhou vrstvou tkaniny, kromě rozměrů o ní platí totéž jako u Joysway Orion.

Délka [mm]

515

Šířka [mm]

120

Výška [mm]

857

Výška stěžně [mm]

685

Plocha plachet [dm2]

21.9

Plocha kosatky [dm2]

7.7

Plocha vratiplachty [dm2]

14.2

Hmotnost [g]

840

                                                  https://www.rcmodelymipa.cz/files/pictures/9/d/0/a/c/a/5/0/4/c/_800x600/9d0aca504c_b_0.jpg

Úplně stejná je Graupner/SJ Noble plachetnice 515mm, RC set 2,4GHz

Odyssey II plachetnice, stavebnice      cena: 3.027,- Kč vč. DPH        www.easy-rc-modely.cz Maketa luxusní plachetní jachty v měřítku 1:24, modernizovaný a daleko lépe propracovaný následovník oblíbeného staršího modelu Odyssey. Trup lodi je vylisován z odolného plastu, ve stavebnici jej dostáváte již slepený s palubou. Netřídová plachetnice!                    Stavebnice obsahuje: výlisky trupu s vlepenou palubou, plastové díly nástavby s maketovými doplňky, kýl se zátěží, kormidlo, duralový stěžeň a ráhna, hotové plachty z Dacronu, lanoví, sadu drobného příslušenství, aršík samolepek, stojánek, pětiminutový epoxid a obrázkový návod.

 

 Délka [mm]

610

Šířka [mm]

200

 Výška [mm]

1050

               Plocha plachet [dm2]

17.3

  Hmotnost [g]

1600

 

                                Weekend

             Sport

Akumulátor

Rx: RAY Long 2000 mAh 4,8 V

Rx: Sanyo KR-1800SCE 4,8 V

     
     

                          Větší jsou RC plachetnice Micro Magic „Carbon Edition“ nebo závodní „Racing“, popřípadě ještě verze „Tuning“.           (popsána již byla v předchozím textu)                                  

 

Graupner/SJ Racing MICROMAGIC Tuning verze         Cena s DPH:4.591,-Kč

 

                                              https://www.rcmodelymipa.cz/files/pictures/f/8/4/5/a/7/1/3/1/0/_800x600/f845a71310_b_0.jpg

 

Graupner/SJ Plachetnice RG-65     Cena s DPH:od 4.221,- do 7.075,-Kč

                  https://www.rcmodelymipa.cz/files/pictures/f/f/2/0/7/1/e/d/3/2/_800x600/ff2071ed32_b_2.jpg

Joysway Pirate 2,4GHz RTR/ SJ Plachetnice RG-65       Cena s DPH:4.867,-Kč                    

Délka [mm]

655

Šířka [mm]

116.5

Výška [mm]

1338

Výška stěžně [mm]

915

 

Plocha plachet [dm2] 22,26

 

.                               https://www.rcmodelymipa.cz/files/pictures/8/b/3/a/9/f/0/8/6/7/_800x600/8b3a9f0867_b_0.jpg

Plocha kosatky [dm2]

7.66

Plocha vratiplachty [dm2]

14.6

Hmotnost [g]

1350

Model plachetnice s plastovým trupem délky 655mm v RTR verzi s 2,4GHz soupravou, silným servem navijáku a standardním servem kormidla.

Joysway Explorer V2 RTR Plachetnice RG-65                Cena s DPH:4.867,-Kč    

 

 

Plachetnice Reely Segelboot Triumph - ARR, 800 x 180 x 1500 mm www.conrad.cz                Vaše cena vč. DPH:  4 090,- Kč      (17. a 18.10.2015 - 10% = 3.681,-Kč)                                                                                                                                                  

 

 

 

Technické parametry:

 Hmotnost:

1700 g

 Rozměry:  délka x šířka x  výška [mm]

                            800  x 180 x 1500

   

             

                                                                                                                  

RC model plachetnice T2M Sea-Cret, 914 x 170 x 1850 mm, stavebnice

www.conrad.cz                                               Vaše cena vč. DPH:  5 490,- Kč,- Kč 

Technické parametry

   

Výška stožáru

1232 mm

   

Hmotnost

2470 g

Rozměr, výška x délka x šířka [mm]

                                     1850 x 914 x 170

   

Plocha hlavní plachty: 19,94 dm²

Plocha plachty kosatky: 15,38 dm²

RC model plachetnice T2M Sea-Cret, 914 x 170 x 1850 mm, stavebnice

   
   

   MISTRAL Plachetnice 1320m  cena:   1 416 Kč vč. DPH    výrobce: Monteleone

Model plachetnice pro široký rozsah rychlostí větru, díky jednoduché stavbě, malým nárokům na vybavení a vynikajícím nautickým vlastnostem vhodný i pro začátečníky.Stavebnice obsahuje výlisky trupu, paluby a nástavby, kýl s olověnou zátěží, duralový stěžeň, hotové plachty z Dacronu, lanoví, sadu drobného příslušenství, aršík samolepek a stojánek. RC souprava – 2-kanály.

 Délka (mm)

760

Šířka (mm)

240

             Celková výška (mm)

1325

                Plocha plachet (dm2)

28

   Hmotnost (g)

1950

                Náročnost

S2/P1-2

   Doporučené vybavení: 

       
       
       

Rekreační

Rx: X-CELL 2500 4,8 V

2x HS-311      Tx

min. 2 kanály

Profi

GP 4300 4,8 V

1x HS-422 (LK) 1x HS-765HB (NP)

 

    https://easy-rc-modely.cz/soubory/eshopprodukty/fotky/eshopprodukty_fotky-37802.jpg https://easy-rc-modely.cz/soubory/eshopprodukty/fotky/eshopprodukty_fotky-37803.jpg

 

  Následují  modely/STAVEBNICE  PLACHETNIC O DÉLCE 1 M

Ragazza plachetnice 1 metr - RTR      WWW.rchobbyracing.cz

       Cena:          10 902,00Kč                                                                                                         Výrobce:    Proboat

 
   
   
   
 

                                            Ragazza plachetnice 1 metr RTR

Charakteristika

Plachetnice Ragazza™ RTR. Vše je připraveno k jízdě, k řízení je použita RC souprava Spektrum™ 2,4 GHz. Výborný vzhled a výkon, hliníkový stožár, nylonové plachty, rychlá příprava k plavbě.

·         Kvalitní laminátový trup s přídí z pěnového chrániče

·         Napínáky umožňují přesné napětí lanoví

·         Obsahuje nylonové plachty s vyztuženými rohy

·         Silné servo/naviják s vysokým točivým momentem k řízení plachty

·         Kormidlo je ovládáno standardním servem

·         Výrazná grafická úprava vám usnadní orientaci na vodě

·         Voděodolná elektronika

·         Stojan lodi je v balení

·         8AA baterie jsou součástí balení

Doporučujeme koupit:                        Nic, vše co potřebujete k plavbě je součástí setu

Technické údaje

Trup

OFS

         Délka xŠířka xVýška [mm]

1000x360x1550

Plocha plachet (celková)

        0,42 m²       z toho:  (hlavní 0,18 m²) a (kosatka 0,24 m²)

RC souprava

Spektrum™ 2.4GHz DX2M Marine

 

 

ETNZ (Emirates Team of New Zealand)       cena.6.490,-      www.pelikandaniel.com                                  

RC plachetnice Thunder Tiger - plně licencovaná maketa závodní plachetnice v měřítku 1:25 pro kategorii 1 m.

                                                       https://www.pelikandaniel.com/products/@5555/m_0.jpg

Délka [mm]

1000

Šířka [mm]

172

Výška [mm]

1700

Plocha plachet [dm2]

49

Hmotnost [g]

3500

 

Doporučené RC vybavení:

Akumulátor

Serva

RC souprava

GP 4300 4,8 V

1x HS-645MG (LK)1x HS-785HB (NP)

min. 2 kanály

 

Focus RTR - RC set obsahuje: hotový model plachetnice s laminátovým trupem délky 995mm,osazenou palubní elektronikou,čtyřkanálový vysílač 2,4GHz, se silným servem navijáku a standardním servem kormidla                                       a návodem k obsluze.                               www.pelikandaniel.com                                   Cena: 7.491,- Kč  vč. DPH 

https://www.pelikandaniel.com/products/4ST309902/m_0.jpgTřída Laser dle  ISAF-RSD - International Sailing Federation (Mezinárodní federace jachtingu) V ČR je registrováno 12 lodí třídy Laser.

Jestliže to v pravidlech není doslova povoleno, pak musí být používány jen trupy, plachty a ostatní vybavení vyrobené oprávněným výrobcem (fa Kirby). Žádná část lodě nesmí pozměněna či upravena, kromě případů, kdy je změna či úprava doslova povolena v těchto pravidlech.

                           Laser_Popis

Porovnání velikostí plachet používaných pro RC Laser.

·  typ A - pro plachění ve slabém větru 0–3 m/s, plocha 0.612 m2, rozměry 1.600 x 0.635 m, dodává se s vyšším stěžněm

·  typ B - základní plachta do středního větru 3–8 m/s, plocha 0.458 m2, rozměry 1.245 x 0.635 m

 ·  typ C - do silného větru větru 8–11 m/s, plocha 0.387 m2, rozměry 1.245 x 0.405 m,

                 používá se stejný stěžeň jako pro typ B, doporučuje se použít krátké ráhno

 ·  typ D - (není zobrazena) - do velmi silného větr 11+ m/s, plocha 0.193 m2, rozměry   0.850 x 0.405 m, doporučuje se použít krátké ráhno                      

                                                  Plachty

 

Rozměry plachetnice RCLaser

RC Laser je čtvrtinovou zmenšeninou olympijské třídy Laser.

Celková délka

105.4 cm

Délka čáry ponoru

95.88 cm

Ráhno

33.33 cm

Ponor

40.64 cm

Délka stěžně (pro plachtu B)

134.62 cm

Plocha plachty (základní typ B)

4580 cm2

Výtlak (váha)

4 kg

Naviják plachty

hitec HS725BB

Servo kormidla

hitec HS300 nebo 303

Rádiový vysílač

hitec Ranger II - 27 nebo 40 MHz AM

Rádiový přijímač

hitec HP-2RNB (bateriový eliminátor okruhu)

 

 

Stavebnice nebo hotové sety ještě větších modelů plachetnic se v ČR zpravidla nedají běžně koupit, lze je však objednat ve specializovaných e-shopech!

 

Pavel